Testosteron a jeho role při udržení zdraví

Testosteron je nejdůležitější mužský pohlavní hormon (androgen) patřící do skupiny anabolických steroidů. Za jeho syntézu a produkci jsou zodpovědné tvz. Leydigovy buňky přítomné ve varlatech.1) Neurologicky tento proces ovlivňuje hypofýza, která z podnětu mozku vysílá do varlat signály k produkci testosteronu. Významná je však i zpětná vazba. Jakmile se nadměrně zvýší hladina tohoto hormonu v krvi, mozek odpovídá povelům hypofýze na snížení jeho produkce.2)

U mužů testosteron reguluje množství tělesných procesů, mezi něž patří například tvorba spermií, stabilní libido, kvalita kostí, distribuce tuku, růst svalů, produkce červených krvinek, ochlupení, jakož i udržení vitality a pohody.2), 4), 5)

Ačkoli testosteron plní klíčové úkoly zejména v mužské populaci, ale v mnohem menším rozsahu je u žen tvořen ve vaječnících a nadledvinkách. Některé zdroje3) uvádějí, že u žen je koncentrace tohoto hormonu o 20násobně nižší ve srovnání s muži. Podle vědeckých publikací testosteron u žen pozitivně ovlivňuje některé mozkové funkce (včetně nálady a kognitivních funkcí), jakož i pevnost kostí.2)

PŘIROZENÝ ÚBYTEK HLADINY TESTOSTERONU

Normální hladina testosteronu představuje 300 až 1000 nanogramů (ng) na decilitr (dl) krve.6) S přibývajícími léty však tato hladina v lidském těle klesá. Tento proces začíná dosažením třicátého roku života7) a následně hladina mužského hormonu ubývá zpravidla o 1 až 2 % ročně2)V ostatních případech může být pokles zapříčiněn nebo urychlen různými onemocněními (cukrovka, problémy se štítnou žlázou, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, AIDS, onemocnění ledvin, jaterní cirhóza), psychickými obtížemi (deprese, stres, úzkost), poraněními varlat, léčbou jiných onemocnění (chemoterapie) nebo jednoduše nezdravým životním stylem (kouření, drogy, alkohol).6), 8)

Mezi nejčastější příznaky nízké hladiny testosteronu patří:

  • Únava, úbytek svalové hmoty a kostní hmoty (osteoporóza), neplodnost, erektilní dysfunkce, snížené libido, pomalý růst vlasů nebo jejich vypadávání, gynekomastie, změny nálady (deprese, náladovost), snížené kognitivní funkce, zmenšení semen chudokrevnost).6), 7), 8)

TESTOSTERON A SVALY

Muži mají obecně méně tělesného tuku než ženy, což částečně souvisí se schopností testosteronu regulovat distribuci tuku a udržet svalovou hmotu před jejím úbytkem.9)

Navíc výzkumy dokazují, že testosteron zvyšuje syntézu svalových proteinů (průměrně až o 27 %) a zároveň snižuje oxidaci leucinu (průměrně až o 17 %), který je jako esenciální aminokyselina klíčový při budování svalů.10) Nepotvrdilo se však, že by testosteron měl pozitivní vliv na sílu nebo funkční stránku svalů.11)

STIMULANTY PODPORUJÍCÍ PRODUKCI TESTOSTERONU

Existují dvě možnosti, jak se vypořádat s nedostatkem testosteronu. První z nich je substituční léčba spočívající v umělém podávání léčiva s obsahem testosteronu, a to nejčastěji intramuskulárně prostřednictvím injekcí. Tato možnost je hraniční, uskutečňuje se vždy po konzultaci s lékařem a využívá se především při léčbě hypogonadismu (porucha funkcí mužských pohlavních žláz). Existují totiž náznaky několika závažnějších vedlejších účinků.

Druhá z možností je nejpreferovanější a nejpřirozenější, a proto jí je věnována v tomto článku větší pozornost. Spočívá ve třech základních pilířích, mezi něž patří (1) změna životního stylu, (2) příjem rozmanité stravy (včetně vitamínů a minerálů) nebo (3) výživových doplňků podporujících přirozenou tvorbu testosteronu.

Následující přehled je sestaven podle doporučení odborného magazínu Healthline12), 13), 14):

Cvičení je jedním z nejúčinnějších způsobů prevence mnoha nemocí souvisejících s životním stylem. Toto pravidlo platí i pro stabilizování úrovně hladiny testosteronu v krvi. Velká hodnotící studie zjistila, že lidé, kteří pravidelně cvičili, měli vyšší hladinu testosteronu. Nejnovější výzkumy také naznačují, že zvýšená fyzická aktivita je dokonce pro tento účel efektivnější než některé stravovací metody využívané při hubnutí.12)

Vedle pravidelného cvičení je nutné dbát také na kvalitní spánek, příjem stravy bohaté na vitamíny a minerály a také eliminování stresu. Ideální doba spánku je stále diskutovanou otázkou a je to víceméně subjektivní hledisko. Bylo však zjištěno, že 5hodinový spánek má za následek snížení hladiny testosteronu o 15 %, přičemž každá hodina spánku navíc zvyšuje tuto hladinu průměrně o 15 %. Za další, velkým nepřítelem mužského pohlavního hormonu je kortizol, tedy stresový hormon. Jeho produkce je odpovědí na dlouhodobý stres. Zásadně platí, že pokud stoupá hladina kortizolu, tak klesá hladina testosteronu, a opačně. Kortizol také podněcuje zvýšený příjem potravy, přírůstek na hmotnosti a ukládání škodlivého tělesného tuku kolem orgánů, což má také neblahý účinek na produkci testosteronu.12)

Pokud jde o vitamíny, minerály a doplňky, tak rozhodně stojí za zmínku vitamín D, zinek, kyselina D-asparagová a DHEA, při jejichž užívání se potvrdil individuálními studiemi pozitivní vliv na zvýšení hladiny testosteronu v krvi.13)

Existují však také různé rostlinné alternativy, které obohatí jídelníček a zároveň povzbudí mnohé fyziologické procesy, včetně produkce testosteronu. Mezi populární bylinné nebo rostlinné produkty patří Tribulus (zvyšuje hladinu testosteronu průměrně o 16 %), Ashwagandha (vědecce prokázáno zvýšení testosteronu o 10 až 22 %, dále zvyšuje výkonnost při cvičení, podporuje odbourávání tuků, snižuje kortizol, eliminuje stres a úzkost), Yohi nebo Tongkat Ali (zvyšuje libido, sportovní výkon, hubnutí, stimuluje produkci testosteronu).13), 14)  

1) National Center for Biotechnology Information. PubChem Database. Testosterone, CID=6013 (accessed on Apr. 5, 2020). Dostupné online zde.

2) Testosterone - What It Does And Doesn’t Do. Harvard Health Publishing (Harvard Medical School): August 29, 2019. Dostupné online zde.

3) Testoterone. Wikipedia.org. Dostupné online zde.

4) MacGill, M.: Why do we need testosterone? Medical News Today: February 6, 2019. Dostupné online zde.

5) Colleen M. Story: Options for Increasing Your Testosterone. Healthline Media: September 12, 2018. Dostupné online zde.

6) Wallace, R., Yoder K.: 12 Signs of Low Testosterone. Healthline Media: April 25, 2019. Dostupné online zde.

7) Case-Lo, Ch.: What’s Causing My Low Testosterone? Healthline Media: November 4, 2016. Dostupné online zde.

8) Roland, J.: What Is Testosterone? Healthline Media: March 1, 2019. Dostupné online zde.

9) Cherney, K.: A Look at Testosterone Injections. Healthline Media: November 14, 2016. Dostupné online zde.

10) R. C. Griggs, W. Kingston, R. F. Jozefowicz, B. E. Herr, G. Forbes, and D. Halliday: Effect of testosterone on muscle mass and muscle protein synthesis. Journal of Applied Physiology, 1989, vol. 66, no. 1, 498-503. Dostupné online zde.

11) Huo S, Scialli AR, McGarvey S, et al. Treatment of Men for "Low Testosterone": A Systematic Review. PLoS One. 2016;11(9):e0162480. Published 2016 Sep 21. Dostupné online zde.

12) Mawer, R.: 8 Proven Ways to Increase Testosterone Levels Naturally. Healthline Media: May 20, 2016. Dostupné online zde.

13) Mawer, R.: The 8 Best Supplements to Boost Testosterone Levels. Healthline Media: September 2, 2016. Dostupné online zde.

14) Holland, K., Nall, R.: Herbs, Vitamins, and Supplements for Testosterone. Healthline Media: April 12, 2017. Dostupné online zde.

Štítky: testosteron |
Kategorie: Zdraví

Související příspěvky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNEK

Vyhledávání