Chia semínka

Chia semínka pocházejí ze šalvěje aztécké (Salvia hispanica) a jsou známá již více než 5500 let. Byly jednou z nejdůležitějších složek potravy Mayů a Aztéků.1) Aztékové je dokonce nabízeli svým bohům při náboženských obřadech.2) V současnosti jsou chia semínka nutričně nabitou plodinou a doporučenou potravinou při zdravém stravování. Evropská komise zařadila chia semínka na seznam nových potravin, které nepředstavují riziko pro lidské zdraví a které se smějí bez omezení umisťovat na společný unijní trh, ať už samostatně nebo jako složka jiných potravin.3)

NUTRIČNÍ HODNOTY

Chia semínka by se pro své výhody měla konzumovat jako součást pestré a vyvážené stravy. Jsou vynikajícím zdrojem tuku (zejména polynenasycených mastných kyselin jako kyselina alfa-linolenová a kyselina linolová), bílkovin (hlavně prolaminů), vitamínů skupiny B, minerálů a vlákniny. Navíc pro nepřítomnost lepku jsou tato semínka vhodná i pro celiatiky. Jsou nejbohatším rostlinným zdrojem omega-3 mastných kyselin a obsahují také kompletní proteinovou skladbu, resp. všech devět esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Pokud jde o další bioaktivní sloučeniny, chia semínka jsou také zdrojem antioxidantů, jako jsou kyseliny chlorogenové a kávové, dále také kvercetin (podporuje imunitu proti zánětlivým a virovým onemocněním) a kaempferol (antibakteriální činidlo).2), 4), 5)

  • 28 gramů těchto semínek (140 kalorií), což jsou asi dvě polévkové lžíce, vykazuje působivé nutriční hodnoty2), 6):

    vláknina: 11 gramů ● bílkoviny: 4 gramy ● tuky: 9 gramů (z toho 5 gramů omega-3 mastné kyseliny) ● vápník: 18 % RDI ● mangan: 30 % RDI ● hořčík: 30 % RDI ● fosfor: 27 % RDI ● také slušné množství zinku, vitamínu B3 (niacin), draslíku, vitamínu B1 (thiamin) a vitamínu B2.

    RDI (Reference Daily Intake) = denní referenční příjem

FAKTY O BENEFITECH

Vliv chia semínek na lidské zdraví je stále předmětem vědeckých studií, avšak již nyní lze s odkazem na odbornou literaturu poukázat na některé významné pozitivní benefity této nové potraviny:

  • Potenciální benefity chia semínek ● nízké množství kalorií ● vysoké množství antioxidantů působících proti volným radikálům ● vysoký obsah rozpustné vlákniny a bílkovin pomáhajících při hubnutí ● zvýšená koncentrace zdravých tuků snižujících riziko srdečních a cévních nemocí ● vysoký obsah minerálů (zejména vysoký obsah minerálů) pomoci snížit krevní tlak u lidí s hypertenzí ● osvědčují se při snižování hladiny cukru v krvi ● přispívají v boji proti chronickému zánětu.6)

Navíc je vědecky dokázáno, že lidé konzumující chléb a jiné potravinářské výrobky obohacené o chia semínka, mají po konzumaci těchto produktů nižší hodnotu cukru v krvi po jídle (postprandiální glykémii) v porovnání s jedinci, kteří konzumují výrobky bez této přísady.7)

POUŽITÍ

Chia semínka rychle absorbují vodu, a to až 12-násobek jejich vlastní hmotnosti. Vzhledem k těmto jejich hydrofilním vlastnostem jsou použitelné jako náhrada vajec a tuků. V současnosti se používají buď celé, mleté, ve formě gelu nebo oleje. Ve většině případů tvoří složku jiných potravinářských produktů, jako například snídaňové cereálie, sušenky, koláče, ovocné šťávy, jogurty, pudinky, omáčky, džemy a podobně.7)

Chia semínka se servírují také jako součást zdravých pokrmů (obr. 1).

Chia semínka se dodávají zpravidla v černobílých odrůdách a jsou prakticky dostupné v každém obchodu s potravinami za rozumnou cenu; pro náročnější konzumenty dokonce iv BIO kvalitě. Jelikož chia semínka jsou bez výrazné esenciální příchutě, nezkazí téměř žádné připravované jídlo. Je možné je přidat do snídaňových ovesných vloček, jogurtů, dresinků, omáček, koláčů nebo klidně i jako zahušťovadlo do smoothies nebo pudinků. Chia semínka lze také nakličovat.2)

Chia semínka se však nedoporučuje konzumovat bez předchozího namočení, jinak hrozí trávicí komplikace v důsledku jejich bobtnání v lidském organismu a následné husté gelové konzistence, která může ucpat část trávicího ústrojí (např. jícen).

Chia semínka lze zakoupit také v internetovém obchodě PrimeFit.sk, a to i v BIO kvalitě (prejsť do e-shopu).

Titulní obrázek: @whitebearstudio – www.freepik.com
Obrázek v textu (obr. 1): @whitebearstudio – www.freepik.com

1) Marcinek K, Krejpcio Z. Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications – a review. Rocz Panstw Zakl Hig. 2017;68(2):123-129. PMID: 28646829. Dostupné online zde.

2) Článok: „Chia Seeds“. Harvard T.H. Chan. School of Public Health. Dostupné online zde.

3) Seznam nových potravin (dostupný online zde) v souladu s ćl. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 ze dne 25. listopadu 2015 o nových potravinách, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1095/2015 1169/2011, kterým se zrušuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1169/2011 258/97 a nařízení Komise ( ES ) č . 1852/2001, jakož i v souladu s prováděcím nařízením Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje unijní seznam nových potravin v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových potravinách ve znění pozdějšího prováděcího nařízení Komise (EU) 2020/24 ze dne 13. ledna 2020, kterým se povoluje rozšíření používání semen šalvěje aztécké (Salvia hispanica) jako nové potraviny a změna podmínek používání semen šalvěje aztécké (Salvia hispanica) a specifických požadavků na jejich označování Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470.

4) Melo D , Machado TB , Oliveira MBPP. Chia seeds: an ancient grain trending in modern human diets. Food Funct. 2019 Jun 19;10(6):3068-3089. doi: 10.1039/c9fo00239a. PMID: 31086922. Dostupné online zde.

5) PubChem [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US), National Center for Biotechnology Information; 2004-. PubChem Compound Summary for CID 5280863, Kaempferol; [cited 2021 Sept. 5]. Dostupné online zde.

6) Kris Gunnars, BSc. 11 Proven Health Benefits of Chia Seeds. Healthline Media: August 8, 2018. Dostupné online zde.

7) Kulczyński B, Kobus-Cisowska J, Taczanowski M, Kmiecik D, Gramza-Michałowska A. The Chemical Composition and Nutritional Value of Chia Seeds-Current State of Knowledge. Nutrients. 2019 May 31;11(6):1242. doi: 10.3390/nu11061242. PMID: 31159190; PMCID: PMC6627181. Dostupné online zde.

Štítky: chia semínka |
Kategorie: Zdraví

Související příspěvky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNEK

Vyhledávání