Vitamin C

Vitamin C (kyselina L-askorbová) patří do kategorie esenciálních vitamínů a živin, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Je rozpustný ve vodě a jeho zdrojem jsou různé druhy ovoce a zeleniny. Doporučená denní dávka je 75 mg u žen a 90 mg u mužů.

PROČ JE VITAMIN C TAK DŮLEŽITÝ

Vitamin C příznivě ovlivňuje zdraví a pozitivně ovlivňuje různé procesy v lidském organismu. Mezi nejčastější benefity však patří:

  • Potenciální benefity vitamínu C ● pomáhá při produkci kolagenu ● působí jako antioxidant ● pomáhá tělu absorbovat železo ● zlepšuje hojení ran ● prospívá kardiovaskulárnímu zdraví ● zlepšuje hladinu glukózy a krevního tlaku ● zmírňuje příznaky alergie ● snižuje hladinu kyseliny močové.

VITAMIN C A IMUNITA

Všeobecně známým faktem je pozitivní vliv vitamínu C na imunitu, a proto je často doporučeným doplňkem v chřipkovém období. Důvodem jsou silné antioxidační účinky vitamínu C, které dokáží posílit přirozenou obranyschopnost lidského organismu a bojovat proti zánětu. Výzkumy naznačují, že konzumace většího množství vitamínu C může zvýšit hladinu antioxidantů v krvi až o 30 %.

Vitamin C navíc podporuje tvorbu kolagenu, který prospívá hojení ran, jakož i tvorbu bílých krvinek známých jako lymfocyty a fagocyty, které pomáhají chránit tělo před infekcí.

VITAMIN C A ŽELEZO

Anémie je nepříznivý stav (diagnóza) způsobený poklesem červených krvinek v krvi, které jsou nezbytné pro přenos kyslíku z plic do tkání a oxidu uhličitého z tkání do plic. Jednou z příčin tohoto stavu je také nedostatek v příjmu železa, kterým trpí zejména lidé na bezmasé dietě. Bylo prokázáno, že příjem 100 mg vitamínu C může pomoci zlepšit vstřebávání železa z potravy až o 67 %.

VITAMIN C VE VÝŽIVOVÝCH DOPLŇCÍCH

Pokud je preferovaný příjem vitamínu C z pestré a vyvážené strany nedostatečný, doporučuje se v takovém případě sáhnout po výživových doplňcích. Na trhu jsou dostupné různé varianty, nicméně doplňky obohacené o šípkový extrakt se vyznačují postupným uvolňováním během několika hodin, což zajistí optimální a vyvážený příjem vitamínu C během celého dne.

Produktový obrázek k vitamínu C od značky PrimeFit (obr. 1).

Vitamin C se šípkovým extraktem lze zakoupit i v internetovém obchodě PrimeFit.sk (přejít do e-shopu).

Titulní obrázek @freepik – www.freepik.com
Obrázek v textu (obr. 1): www.primefit.sk

Ryan Raman, MS, RD. 7 Impressive Ways Vitamin C Benefits Your Body. February 18, 2020. Dostupné online zde.

Joseph Nordqvist. Vitamin C: Why is it important? Medical News Today: January 4, 2021. Dostupné online zde.

Červená krvinka. Wikipedia.org (česká verze). Dostupné online zde.

Štítky: vitamin C |
Kategorie: Zdraví

Související příspěvky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNEK

Vyhledávání