Skořice a její výjimečné účinky

Skořici jako koření není nutné nijak zvlášť představovat. Jako užitečná přísada do různých jídel a nápojů se stále těší své oblibě zejména pro jedinečnou chuť a vůni. Významnou roli sehrávala již ve starověkém Egyptě jako éterická složka v procesu balzamování. Ve středověku se skořice stala symbolem statusu a byla dostupná pouze pro vyšší společenskou třídu (šlechtice) než luxusní zboží. Přestože dovoz tohoto koření do Evropy byl výsadou arabských obchodníků, ale rostoucí poptávka probudila silný zájem u tehdejších mořeplavců najít jeho původ a zdroj. Podařilo se to až kolem roku 1518 portugalským obchodníkům na ostrově Cejlon, dnešní Srí Lance. Skořice však svůj status drahé a vzácné komodity ztratila začátkem 19. století, kdy se začala pěstovat iv jiných částech světa, především však v indonéských oblastech jako Jáva, Sumatra a Borneo.1) Dnes jsou největšími producenty skořice Indonésie, Čína, Vietnam a Srí Lanka2).

ROSTLINNÝ PŮVOD SKOŘICE

Skořice jak ji známe v kuchyňských podmínkách se získává ze stonků skořicovníků (Cinnamomum). Z těchto vždy zelených stromů s listy oválného tvaru a bobulovitým ovocem se odstraní stonky. Následně se vyextrahuje vnitřní kůra a odstraní dřevnaté části. Celý proces musí proběhnout téměř okamžitě po získání stonku, dokud je vnitřní kůra ještě mokrá. Vnitřní kůra v podobě pásků se nechá vyschnout, přičemž výsledkem sušení jsou stočené skořicové tyčinky, které se dodávají buď v této podobě pro dekorativní účely nebo se pomelou pro jednodušší dochucování jídel a nápojů.2), 3)

NENÍ SKOŘICE JAKO SKOŘICE (CEYLON VERZUS CASSIA)

Málokdo si uvědomuje, že jsou dostupné dva hlavní druhy skořice, a to cejlonská (Cinnamomum zeylanicum) a kasie (Cinnamomum cassia). Skořice kasie je produkována v jižní Číně, a proto se nazývá také čínská skořice. V některých poddruzích je pěstována v různých dalších zemích východní a jižní Asie. Tyčinky této skořice jsou tlustší a drsnější, a vyznačují se tmavší hnědočervenou barvou.4) Tento druh skořice je méně kvalitní, což se odráží na nižší ceně a široké dostupnosti v kterémkoli supermarketu.

Cejlonská skořice, často nazývaná také pravá skořice, je produkována na Srí Lance ze stromů skořicovníku cejlonského (Cinnamomum verum). Tyto stromy mají světle hnědou barvu a stonky s velmi měkkými vrstvami, což zaručuje finálnímu produktu vyšší kvalitu.4) Vzhledem k menšímu výskytu těchto stromů v globálním měřítku je cejlonská skořice v porovnání s kasií dražší a méně dostupnější.

Kôra, prášok a sušené kvety škoricovníka cejlonského (obrázok č. 1)

V rámci konfrontace obou odrůd skořice lze vyzvednout dva základní rozdíly, a to složení éterického oleje a přítomnost kumarinu. Jak cejlonská skořice, tak skořice kasie obsahují tzv. cinnamaldehyd, což je organická sloučenina, která dodává skořici specifickou chuť a vůni. Kasie v obsahu svého éterického oleje skrývá až 95 % této sloučeniny, což jí dodává velmi silnou a kořeněnou příchuť. V případě cejlonské skořice je tento obsah na úrovni 50 % až 63 %, v důsledku čehož má jemnější chuť a aroma.4)

Velmi diskutovatelnou je zvýšená přítomnost kumarinu ve skořici kasie. Kumarin je chemická sloučenina (toxin) přítomná v mnoha rostlinách. Přestože se kumarin používá k léčbě některých zdravotních příznaků jako nespavost, srážlivost krve, otoky a ekzémy, ale ve zvýšených dávkách působí toxicky na játra, způsobuje bolesti hlavy a poškozuje játra a plíce. Skořice kasie obsahuje zhruba 1% kumarinu, zatímco cejlonská skořice pouze 0,004%, což je o 250krát méně. Z tohoto důvodu představuje cejlonská varianta skořice ideální volbu z pohledu vlivu na zdraví konzumenta.4), 5)

  • Skořice kasie obsahuje až 95 % sloučeniny zodpovědné za její silnou a kořeněnou příchuť, a také 1 % kumarinu.

    Skořice cejlonská obsahuje pouze 50 % až 63 % éterické sloučeniny, v důsledku čehož má jemnější chuť a aroma, a také pouze 0,004 % zdraví škodlivého kumarinu.

POZITIVNÍ ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Některé pozitivní účinky skořice na zdraví jsou dnes spíše nesporné, než zpochybnitelné, což dokazují mnohé vědecké studie. Dostupné zdroje3), 4), které se opírají především o závěry výzkumů, uvádějí tyto nejběžnější zdravotní benefity skořice:

  1. vysoký obsah antioxidantů (polyfenolů), které chrání tělo před volnými radikály a posilují imunitu,
  2. protizánětlivé vlastnosti (pomáhá bojovat s infekcemi a opravit poškozené tkáně),
  3. snižuje riziko srdečně-cévních chorob (snížením hladiny „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů),
  4. snižuje inzulínovou rezistenci (příčina metabolického syndromu a diabetu 2. typu),
  5. snižuje hladinu cukru v krvi,
  6. bojuje proti plísňovým a bakteriálním infekcím (zejména infekce dýchacích cest způsobené plísněmi, inhibuje růst bakterií jako listerie a salmonela, a také pomáhá eliminovat zápach z úst).
  • SKOŘICE VE VÝZKUMECH

Nedávné vědecké výzkumy, které je třeba verifikovat dalšími studiemi, poukazují na tyto pozitivní vlivy skořice při léčbě některých závažných chorob:

  1. Vodní extrakt ze skořice cejlonské (C. zeylanicum) inhibuje agregaci proteinu tau a tvorbu vláken, což je charakteristickým znakem Alzheimerovy choroby. Ukazuje se, že sloučeniny typické pro skořici mohou být prospěšné i pro léčbu tohoto neurodegenerativního onemocnění nebo mohou vést dokonce k objevení dalších potenciálních terapeutických metod.7)

  2. Výzkum zveřejněný ve vědeckém časopise Neuroimmune Pharmacology demonstruje závěry pokusu na myších, kterým byl orálně podáván prášek skořice. Ten produkoval v krvi a mozku myší benzoát sodný. Bylo zjištěno, že skořicový metabolit benzoanu sodného pomáhá chránit neurony, normalizuje hladinu neurotransmiterů a zlepšuje motorické funkce, což představuje významné poznatky využitelné při léčbě Parkinsonovy choroby. Tyto závěry je třeba vědecky ověřit iu lidí.8)

  3. Vodní extrakt ze skořice se osvědčil iv případě objevení nových aktivních složek ve skořici, které inhibují angiogenezi (tvorba krevních cév v nádorech). Novější výzkum publikovaný v časopise Carcinogenesis tedy identifikoval ve skořici přírodní inhibitor, který by mohl být potenciálně užitečný při prevenci nebo léčbě rakoviny.9)

  4. Další výzkumy provedené ve spojitosti se skořicí přinášejí zajímavé výsledky iv oblasti možné léčby infekce HIV typu 1 (HIV-1). Sloučeniny přítomné v extraktu skořice totiž blokují vstup infekce HIV-1 do cílových buněk.10) Tyto výsledky potvrzují závěry dřívějšího výzkumu z roku 2000, podle kterého ze 69 sledovaných druhů rostlin bylo 16 z nich účinných proti HIV-1 a 4 byly účinné současně proti HIV-1 a HIV-2, přičemž jedním ze dvou nejúčinnějších rostlinných extraktů proti HIV-1 a HIV-2 byl právě extrakt ze skořice (konkrétně odrůda kasia, Cinnamomum cassia).11)

ZÁVĚR

Skořice je koření, které rozhodně neztrácí na své popularitě, a to nejen jako přísada do jídel a nápojů, ale také jako nadějný instrument při léčbě některých závažných civilizačních, neurodegenerativních a infekčních chorob. Z těchto důvodů by proto neměla chybět v jídelníčku každého zdravě žijícího člověka, protože benefity zásadně převažují nad potenciálními riziky spojenými především se zvýšeným příjmem kumarinu. Obsah kumarinu přijímaného skořicí lze pohodlně eliminovat volbou cejlonské odrůdy skořice, která je běžně dostupná na českém trhu.

Obrázok č. 1: Simon A. Eugster, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons.

1) Mariel Synan. Cinnamon’s Spicy History. History.com: 22. august 2018. Dostupné online zde.

2) Cinnamon. Wikipedia.org (anglická verzia). Dostupné online zde.

3) Joe Leech, MS. 10 Evidence-Based Health Benefits of Cinnamon. Healthline Media: July 5, 2018. Dostupné online zde.

4) Joe Leech, MS. Ceylon vs. Cassia — Not All Cinnamon Is Created Equal. Healthline Media: July 15, 2016. Dostupné online zde.

5) Kumarin. Wikipedia.org (česká verze). Dostupné online zde.

6) Kathryn Watson. What are the benefits of ceylon cinnamon? Medical News Today: April 18, 2017. Dostupné online zde.

7) Peterson DW, George RC, Scaramozzino F, LaPointe NE, Anderson RA, Graves DJ, Lew J. Cinnamon extract inhibits tau aggregation associated with Alzheimer's disease in vitro. J Alzheimers Dis. 2009;17(3):585-97. doi: 10.3233/JAD-2009-1083. PMID: 19433898. Dostupné online zde.

8) Khasnavis S, Pahan K. Cinnamon treatment upregulates neuroprotective proteins Parkin and DJ-1 and protects dopaminergic neurons in a mouse model of Parkinson's disease. J Neuroimmune Pharmacol. 2014 Sep;9(4):569-81. doi: 10.1007/s11481-014-9552-2. Epub 2014 Jun 20. PMID: 24946862; PMCID: PMC4167597. Dostupné online zde.

9) Lu J, Zhang K, Nam S, Anderson RA, Jove R, Wen W. Novel angiogenesis inhibitory activity in cinnamon extract blocks VEGFR2 kinase and downstream signaling. Carcinogenesis. 2010 Mar;31(3):481-8. doi: 10.1093/carcin/bgp292. Epub 2009 Dec 7. PMID: 19969552; PMCID: PMC3105590. Dostupné online zde.

10) Fink RC, Roschek B Jr, Alberte RS. HIV type-1 entry inhibitors with a new mode of action. Antivir Chem Chemother. 2009;19(6):243-55. doi: 10.1177/095632020901900604. PMID: 19641233. Dostupné online zde.

11) Premanathan M, Rajendran S, Ramanathan T, Kathiresan K, Nakashima H, Yamamoto N. A survey of some Indian medicinal plants for anti-human immunodeficiency virus (HIV) activity. Indian J Med Res. 2000 Sep;112:73-7. PMID: 11094851. Dostupné online zde.

Štítky: skořice |
Kategorie: Zdraví

Související příspěvky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNEK

Vyhledávání