Pozitivní účinky kávy

Účinky kávy na zdraví jsou dnes poměrně diskutovaným tématem, ať už v odborných nebo laických kruzích. Ne vždy však tento nápoj lahodí lidskému zdraví nebo chuťovým buňkám. Káva obsahuje asi 2 % kofeinu, zbytek sestává z různých druhů kyselin a neidentifikovatelných sloučenin.1) Z těch významnějších kyselin však stojí za zmínku právě kyselina chlorogenová, která je známá také jako antioxidant zodpovědný za zpomalení uvolňování glukózy v krvi po jídle.2) Jak v případě kofeinu, tak kyseliny chlorogenové platí, že jejich obsah se pražením, skladováním a přípravou (vařením, filtrováním) dramaticky mění.1) To však nesnižuje postavení kávy jako významného zdroje těchto složek.

KOFEIN (ZÁKLADNÍ FAKTY)

Účinky kofeinu se projevují blokováním inhibičního neurotransmiteru zvaného adenosin, čímž se zvyšuje uvolňování dopaminu a norepinefrinu.3) Tento proces je hlavním důvodem, proč se konzument kávy cítí tak nabitý energií. Tyto účinky však odeznívají po 3 až 4 hodinách od požití kávy. Nakonec se kofein rozkládá v játrech.4)

Shrňme si ale některé pozitivní vlivy kofeinu na lidský organismus:

  • • stimuluje pozornost a snižuje únavu,
    • zvyšuje výkon,
    • podporuje schopnost těla spalovat tuky,
    • podněcuje produkci endorfinů, které způsobují pocit uvolnění,
    • má vliv na motorickou kůru v mozku, která aktivizuje funkci svalů,
    • spouští produkci tepla, což pomáhá spálit více kalorií.4)

I v případě kofeinu však platí, že všeho moc škodí. Důsledkem jeho nadměrného příjmu je zvýšená srdeční frekvence, závratě, podrážděnost, třes a žaludeční potíže.4) Výzkumy také uvádějí, že kofein zvyšuje pocit úzkosti nebo může ovlivnit schopnost usnout, přičemž 400 mg kofeinu užitých 6 hodin před spánkem může narušit jeho kvalitu nebo trvání.5)

KÁVA JAKO ERGOGENNÍ POMŮCKA

Káva je častokrát označována za účinnou ergogenní (výkon zvyšující) pomůcku pro sportovce. Tato spojitost kávy se sportem se často stává předmětem vědeckých výzkumů. Jeden z nich dokazuje1), že káva spotřebovaná 1 hodinu před cvičením při dávce 5 mg kofeinu na 1 kg tělesné hmotnosti zvyšuje výkon při vytrvalostním cvičení. Touto studií se také vyvrátila podezření, že kyselina chlorogenová jako další z podstatných složek kávy by mohla utlumovat fyziologické účinky kofeinu na sportovní výkon, a také, že kofein nezvyšuje výkonnost tréninku v důsledku zvýšení metabolismu tuků.

Některé studie ale přinášejí překvapivé závěry týkající se účinků kofeinu s důrazem na ranní a večerní trénink. Zjistilo se, že káva má povzbuzující účinek pouze v ranních hodinách, přičemž ve večerních hodinách mohou být zpozorovány některé vedlejší účinky ve vztahu ke sportovním aktivitám. Naproti tomu však kofein zmírňuje negativní účinky jet lagu, denní ospalost a dopomáhá také při restartu cirkadiánního rytmu v důsledku přesunu v časových pásmech. Kromě těchto otázek byly také zkoumány rozdíly vlivů kofeinu na sportovní výkon u trénovaných a netrénovaných sportovců. Přestože závěry dokazují, že vyšší výkonnost po příjmu kofeinu dosahovali právě trénovaní sportovci, ale vědecká obec považuje za nutné provést v případě této otázky další výzkumy.

1) Adrian B. Hodgson, Rebecca K. Randell, Asker E. Jeukendrup: The Metabolic and Performance Effects of Caffeine Compared to Coffee during Endurance Exercise. PLoS One: April 3, 2013. Dostupné online zde.

2) National Center for Biotechnology Information. PubChem Database. Chlorogenic acid, CID=1794427 (accessed on Feb. 24, 2020). Dostupné online zde.

3) Gunnars, K.: Can Coffee Increase Your Metabolism and Help You Burn Fat?. Healthline Media: May 4, 2018. Dostupné online zde.

4) Mawer, R.: How Caffeine Improves Exercise Performance. Healthline Media: March 18, 2016. Dostupné online zde.

5) Pickering, C., Grgic, J.: Caffeine and Exercise: What Next?. Sports Med 49, 1007–1030 (2019). Dostupné online zde.

Štítky: káva |
Kategorie: Zdraví

Související příspěvky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNEK

Vyhledávání