Základní fakta o proteinových tyčinkách

Držet krok s nutričními potřebami organismu je mnohdy obtížným úkolem, a to především pro sportovce nebo jinak aktivně žijící lidi. Dosáhnout stabilního příjmu nezbytných nutrientů je totiž klíčové pro podporu základních tělesných funkcí. Vyvážený příjem bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů je zejména otázkou pestré a vhodně rozložené stravy přijaté v průběhu dne. Jak však splnit nutriční cíle v současné hektické a uspěchané době? Vhodným řešením mohou být proteinové tyčinky, které jsou praktickým řešením v mnoha životních situacích. I zde však platí základní pravidlo „vytesané“ na každém obalu výživových doplňků, a tedy že proteinová tyčinka není plnohodnotnou náhradou pestré a vyvážené celodenní stravy. V tomto článku se tedy podíváme na benefity a možné nástrahy při konzumaci tohoto druhu tyčinek.

Co víme o proteinových tyčinkách?

Jejich složení se liší v závislosti na značce a také na typu konzumenta, kterému je určena. Dnes už výrobci pamatují i na vegany nebo lidi s různými formami potravinové intolerance, zejména na ořechy a laktózu. Při výrobě se kombinují různé složky, jako například datle, sušené ovoce, ořechy, semena, oves, quinoa. Pokud jde o zdroje bílkovin, tak producenti proteinových tyčinek sahají po jogurtovém prášku, mléce, kaseinu, syrovátce, případně po jejich rostlinné náhražkách jako jsou sója, hrách, hnědá rýže nebo jiné formy rostlinných proteinů.

Proteinové tyčinky jsou nakonec dobrým zdrojem důležitých vitamínů a minerálů jako vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor, vitamín E a vitamíny skupiny B, které pomáhají uspokojit denní potřeby těchto mikroživin. Neopomenutelnou složkou je také vláknina, která je důležitá pro zdraví trávicího traktu a může pomoci zabránit přejídání mezi jídly.

Pokud jde o nutriční hodnoty, tak taková 50gramová proteinová tyčinka složená ze syrovátkového proteinového izolátu a sušeného vaječného bílku obsahuje zhruba 7,5 g tuků, 5,5 g sacharidů, 6 g vlákniny a úctyhodných 20 g bílkovin. Příjem energie je na úrovni 740 kJ (asi 200 kalorií), což je zhruba 9 % referenční výživové hodnoty. Naproti tomu taková veganská verze tyčinky obsahuje asi jen 10 g bílkovin a další nutriční hodnoty závisí na konkrétním složení; varianta založená na sušených datlech a jiném sušeném ovoci může obsahovat až 20 g jednoduchých cukrů.

Možné benefity proteinových tyčinek

  • Pohodlný zdroj živin: obsah bílkovin a uhlohydrátů činí z proteinových tyčinek ideální volbu pro občerstvení před nebo po tréninku.
  • Mohou pomoci při hubnutí: jejich konzumací se zvyšuje příjem bílkovin, což napomáhá hubnutí za předpokladu, že jsou proteinové tyčinky kombinovány vyváženou stravou a pravidelným cvičením.
  • Náhrada jídla v hektických situacích: představují plnohodnotnou náhradu jídla, je-li nezbytné jej vynechat, zejména snídaně (nepředstavují ale celodenní náhradu pestré a vyvážené stravy).
  • Růst svalové hmoty: zařazení proteinových tyčinek do jídelníčku podporuje cíle v oblasti růstu svalů a jejich regeneraci po cvičení.
  • Dodávají tělu energii: energie je palivo pro zvládnutí náročných denních aktivit a proteinové tyčinky jsou v tomto směru ideální volbou pro doplnění energie.
  • Zabraňují návalu hladu: zvýšený obsah bílkovin a vlákniny zmírňuje pocit hladu a posiluje stav sytosti.

Nástrahy proteinových tyčinek

Mnoho proteinových tyčinek obsahuje velké množství přidaného cukru a nezdravých sladidel jako kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, což může zvýšit riziko ztukovatění pečení, obezity a cukrovky, pokud se konzumuje ve větších množstvích. V této souvislosti se při výběru vhodné proteinové tyčinky doporučuje poctivě číst složení uvedené na obalu a upřednostnit tyčinky s přírodními sladidly jako jsou datle nebo stévie. Doporučuje se zvážit nutnost výběru tyčinky s obsahem třtinového cukru nebo medu, pokud jsou osobní preference stravování nastaveny na hubnutí.

Pozornost je také třeba věnovat i zdrojům tuků. Levnější verze proteinových tyčinek obsahují vysoce zpracované rostlinné oleje (zejména palmový, řepkový nebo sójový olej). Náročnější konzumenti z řad veganů rozhodně sáhnou po tyčince bez palmového oleje, jehož produkce je s důrazem na ochranu přírody nanejvýš sporná. Tyto zdroje tuků nejsou v tyčinkách potřebné, především pokud je tyčinka koncipována na zdravých zdrojích tuků pocházejících z celých ořechů a semen.

Závěr

Proteinové tyčinky bez jakýchkoli pochyb patří do jídelníčku zdravě se stravující dospělé osoby. Dnes je na trhu značné množství různých variant proteinových tyčinek zohledňujících fitness cíle nebo stravovací preference spotřebitelů. Stačí jen vybrat tu správnou tyčinku a přispět tak k budování zdravého životního stylu.

Proteinové tyčinky lze zakoupit i v internetovém obchodě PrimeFit.sk (přejít do e-shopu).

Kategorie: Výživa

Související příspěvky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNEK

Vyhledávání