Poznejte chlorellu a spirulinu jako superpotraviny

Předmět tohoto článku vystihuje novou kapitolu v oblasti zdravého stravování. Dá se říci, že o tomto tématu se už toho napsalo hodně, ale přesto jsou zelené řasy stále jakýmsi tabu. Pozoruhodné benefity pro lidské zdraví však působí přesvědčivě, i když z vědeckého pohledu jde stále o neprobádanou oblast, která si přece jen zaslouží více pozornosti. Rozhodně však není na škodu dát těmto řasám šanci a zpestřit si tak jídelníček.

Chlorella a spirulina se mohou pochlubit zajímavým nutričním profilem, který ocení zejména vegetariáni, vegani nebo i jiné skupiny osob s nedostatkem významných nutrientů. Navíc některé dostupné studie, jejichž závěry jsou také obsahem tohoto článku, přinášejí zajímavá zjištění favorizující klíčové zdravotní benefity, které nesmějí zůstat bez povšimnutí.

CHLORELLA

Chlorella je jednobuněčná zelená řasa s významnými biologickými a farmakologickými vlastnostmi pro zdraví lidí. Obsahuje jedinečné a rozmanité složení funkčních makroživin a mikroživin včetně proteinů.1) Přestože existuje více než 30 druhů této významné superpotraviny, nejčastěji skloňovanými odrůdami jsou chlorella vulgaris a chlorella pyrenoidosa. Kvůli tvrdé buněčné stěně je chlorella hůře stravitelná, proto je nutné těžit z jejích výhod v podobě výživových doplňků. Ty jsou dostupné jako tobolky, tablety, prášek nebo extrakt.2)

  • Prospěšné živiny2), 3)
    bílkoviny (všech 9 esenciálních aminokyselin) ● antioxidanty (vitamin C a E, beta-karoten, lutein, lykopen, chlorofyl) ● vitamin K ● minerály (hořčík, zinek, vápník, měď, draslík) ● omega-3 mastné kyseliny

    Zdravotní benefity
    pomáhá tělu detoxikovat (odstraňovat těžké kovy a jiné škodlivé látky) ● zlepšuje imunitní systém ● umožňuje snížit hladinu cholesterolu ● působí jako silný antioxidant ● pomáhá udržovat krevní tlak pod kontrolou ● může zlepšit hladinu cukru v krvi ● zmírňuje záněty dýchacích cest ● může zvýšit aerobní výdrž ● podporuje zdraví očí (kvůli obsahu luteinu a zeaxantinu) a jater ● zlepšuje trávení

Dosavadní výsledky výzkumů vyzdvihují chlorellu pro její všestranné a pozitivní účinky na zdraví lidí, avšak je patrný zájem o komplexnější studie. Tato potřeba je odůvodněna tím, že provedené výzkumy se zaměřovaly buď na zvířata nebo malou skupinu lidí.

  • CHLORELLA VE VÝZKUMECH
  1. Patnáct mužů užívalo ve dvou etapách 30 tablet placeba a 30 tablet chlorelly denně. Každá etapa trvala 4 týdny a mezi oběma etapami byla přestávka 12 týdnů. Před zahájením a po skončení etapy byly odebrány vzorky slin. Bylo zjištěno, že chlorella zvyšuje sekreci imunoglobulinu A v lidských slinách, což je důkaz zlepšení imunitní funkce sliznice u lidí.4)
  1. Podle studie provedené na University Commonwealth University of Medical College of Virginia, denní dávka výživového doplňku s obsahem chlorelly může snížit vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu v séru, jakož i urychlovat hojení ran a zlepšovat imunitní funkce.5)
  1. V odborné studii zveřejněné v African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines se uvádí, že chlorella poskytuje biologické ochranné účinky proti oxidativnímu stresu a poškození DNA v důsledku negativních vlivů volných radikálů.6)
  1. Aktivní kouření způsobuje oxidační stres a snižuje hladiny melatoninu v krvi.7)  Zjistilo se, že užívání extraktu z chlorelly výrazně zlepšuje antioxidační stav a zmírňuje peroxidaci lipidů u chronických kuřáků cigaret. Proto užívání chlorelly může zabránit těžkým chorobám a zvýšené míře úmrtnosti spojené s kouřením.8)
  1. Výsledky jiné studie naznačují, že vícesložková suplementace získaná z chlorelly zvyšuje aerobní vytrvalostní kapacitu u mladých jedinců. Změna maximální absorpce kyslíku během 4-týdenní studie byla významně vyšší u lidí užívajících chlorellu, než u lidí, kterým bylo podáváno placebo.9)

SPIRULINA

Spirulina je druh cyanobakterií nebo modrozelených mikrořas, které se objevily na Zemi před 3,5 miliardami let. Tyto jednobuněčné organismy schopné fotosyntézy leží v kořenech vývoje všech suchozemských rostlin a také významně přispěly k transformaci nepropustné atmosféry na životaschopné prostředí vhodné pro kyslík dýchající organismy; odhaduje se, že asi 50 % veškeré produkce kyslíku pochází právě z řas.10), 11) Spirulinu konzumovali už starověcí Aztékové, avšak její popularita vzrostla, když ji NASA zařadila mezi superpotravinu budoucích kosmonautů.12)

Významnou složkou a antioxidantem spiruliny je tzn. fykocyanin, který jí dodává jedinečnou modrozelenou barvu. Tato látka bojuje s volnými radikály a inhibuje (omezuje) produkci zánětlivých signálních molekul, čímž působí antioxidačně a protizánětlivě.12) Tyto jedinečné vlastnosti mimo jiné zmírňují příznaky astmatu a senné rýmy. Navíc díky své struktuře přispívá fykocyanin k tvorbě červených krvinek, čímž podporuje transport kyslíku do svalového a imunitního systému; tento efekt je rozhodující zejména pro sportovce, kteří chtějí po výkonu nebo zranění zlepšit výkon a regeneraci.10)

  • Prospěšné živiny2), 3)
    bílkoviny (srovnatelné s bílkovinami ve vejcích) ● vitamíny skupiny B (B1 - thiamin, B2 - riboflavin, B3 - niacin) ● minerály (měď, železo, hořčík, draslík, mangan) ● omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

    Zdravotní benefity
    poskytuje působivé antioxidační a protizánětlivé účinky ● snižuje hladinu LDL cholesterolu a chrání jej před oxidací ● některé studie potvrzují protirakovinné vlastnosti ● pomáhá snižovat krevní tlak ● zmírňuje příznaky alergické rinitidy ● účinná proti anémii ● prospěšná pro svalovou sílu a vytrvalost ● snižuje hladinu glukózy v krvi

  • SPIRULINA VE VÝZKUMECH
  1. U lidí s vysokým obsahem cholesterolu se užíváním 1 gramu spiruliny za den snížily triglyceridy o 16,3% a „špatný“ LDL cholesterol o 10,1%.13)
  1. Spirulina má protirakovinotvorné účinky a potenciál využití při chemoprevenci rakoviny. Ve studii zveřejněné v International Journal of Biological Sciences bylo zjištěno, že výskyt nádorů jater se u potkanů pomocí suplementace spirulinou významně snížil z 80 % na 20 %. Studie zdůrazňuje, že spirulina posiluje imunitu tím, že stimuluje tvorbu NK buněk (anglicky: natural killer cells, česky: přirozené zabijačské buňky, které ničí všechny zjevné hrozby na buněčné úrovni). Tyto buňky představují významnou součást imunitního systému a zároveň podněcují produkci tvz. interferonu gamma [IFN-γ] (cytokin hrající důležitou roli při řízení souboru imunitních odpovědí14)).15)
  1. Užívání 4,5 gramu spiruliny denně snižuje systolický a diastolický krevní tlak.16)
  1. U pacientů s diagnostikovanou celoroční alergickou rinitidou se užíváním spiruliny významně zmírnily příznaky a fyzikální nálezy včetně výtoku z nosu, kýchání, ucpání nosu a svědění.17)
  1. Starší lidé častěji trpí anémií (snížení hemoglobinu nebo červených krvinek v krvi, což vede k dlouhodobým pocitům slabosti a únavy). Výzkum probíhající na 40 zdravých dobrovolníků obou pohlaví ve věku 50 a více let prokázal, že podáváním spiruliny po dobu 12 týdnů došlo k trvalému zvýšení průměrných hodnot středního korpuskulárního hemoglobinu. Studie zároveň doplňuje, že ačkoli z tohoto pozitivního efektu těžily obě pohlaví, ale u žen nastal dříve, než u mužů.18)
  1. Suplementace spirulinou vyvolala významné zvýšení sportovního výkonu, koncentrace glutationu (chrání organismus před oxidačním stresem), oxidace tuku a zeslabila cvičením vyvolané zvýšení peroxidace lipidů.19) Výsledky jiné studie také naznačují, že požití spiruliny ukázalo preventivní účinek vůči poškození kosterních svalů a vedlo také k prodloužení doby do vyčerpání během úplného tréninku.20)
  1. Dvouměsíční suplementace spirulinou vedla ke značnému snížení hladiny glukózy v krvi nalačno a postprandiální hladiny glukózy v krvi, a to na vzorku 25 lidí s diabetem 2. typu, kteří užívali denně 2 gramy spiruliny. Vzhledem k omezenému rozsahu studie jsou zapotřebí ještě další výzkumy.21)

CHLORELLA VS. SPIRULINA

Chlorella má vysoký obsah antioxidantů a ve srovnání se spirulinou vyšší obsah kalorií, omega-3 mastných kyselin, provitaminu A, riboflavinu, hořčíku, železa a zinku. Spirulina je významným zdrojem dobře vstřebatelného proteinu a přestože má nižší množství kalorií, stále však profituje z vysokého množství omega-6 mastných kyselin, riboflavinu, thiaminu, železa a mědi.22)

POTRAVINOVÁ BEZPEČNOST

Chlorella a spirulina jsou neškodné a zdravé superpotraviny, přičemž obě řasy jsou schváleny Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Vzhledem k jejich vysoce účinnému výživovému profilu však mohou představovat jistou zátěž pro lidi s diagnostikovanými zdravotními problémy, proto se doporučuje jejich konzumaci předem konzultovat s lékařem. Při výběru vhodného produktu je nutné klást důraz na důvěryhodnost prodejců nebo výrobců a také se zaměřit na nákup produktových variant v BIO kvalitě.

Při užívání chlorelly se zřídka objevují možné vedlejší účinky jako nevolnost a bolesti břicha.2) Chlorella není vhodná pro pacienty s autoimunitním onemocněním, poruchou štítné žlázy nebo po absolvování transplantace orgánu. Obsah vitamínu K v chlorellu zvyšuje srážlivost krve, proto se nedoporučuje při souběžném užívání léků ke snížení srážlivosti nebo při užívání imunosupresiv.3)

Spirulina není vhodná pro lidi trpící autoimunitním onemocněním, poruchou srážení krve, fenylketonurií, jakož i pro pacienty s naordinovanou léčbou k ředění krve nebo potvrzenou alergií na spirulinu. Vzácně jsou udávány vedlejší účinky jako nevolnost, nespavost nebo bolest hlavy.23)

1) Yunes Panahi, Behrad Darvishi, Narges Jowzi, Fatemeh Beiraghdar, Amirhossein Sahebkar. Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties. Current Pharmaceutical Design, Volume 22, Issue 2, 2016. Dostupné online zde.

2) Kerri-Ann Jennings, MS, RD: 9 Impressive Health Benefits of Chlorella. Healthline Media: April 8, 2017. Dostupné online zde.

3) Barkociová, M.: Chlorella – zelený zázrak alebo šikovný marketing? Slovenský pacient, 30. decembra 2017. Dostupné online zde.

4) Otsuki, T., Shimizu, K., Iemitsu, M. et al. Salivary Secretory Immunoglobulin a secretion increases after 4-weeks ingestion of chlorella-derived multicomponent supplement in humans: a randomized cross over study. Nutr J 10, 91 (2011). Dostupné online zde.

5) Merchant RE, Andre CA. A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis. Altern Ther Health Med. 2001;7(3):79‐91. Dostupné online zde.

6) Makpol S, Yaacob N, Zainuddin A, Yusof YA, Ngah WZ. Chlorella vulgaris modulates hydrogen peroxide-induced DNA damage and telomere shortening of human fibroblasts derived from different aged individuals. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2009;6(4):560‐572. Published 2009 Jul 3. Dostupné online zde.

7) Ozguner F, Koyu A, Cesur G. Active smoking causes oxidative stress and decreases blood melatonin levels. Toxicol Ind Health. 2005;21(1-2):21‐26. Dostupné online zde.

8) Panahi Y, Mostafazadeh B, Abrishami A, et al. Investigation of the effects of Chlorella vulgaris supplementation on the modulation of oxidative stress in apparently healthy smokers. Clin Lab. 2013;59(5-6):579‐587. Dostupné online zde.

9) Umemoto S, Otsuki T. Chlorella-derived multicomponent supplementation increases aerobic endurance capacity in young individuals. J Clin Biochem Nutr. 2014;55(2):143‐146. Dostupné online zde.

10) Algorigin. History of Spirulina: Blue-green algae more than 3.5 billion years old…. Dostupné online zde.

11) Chapman, R.L. Algae: the world’s most important “plants”—an introduction. Mitig Adapt Strateg Glob Change 18, 5–12 (2013). Dostupné online zde.

12) Joe Leech, MS. 10 Health Benefits of Spirulina. Healthline Media: October 5, 2018. Dostupné online zde.

13) Mazokopakis EE, Starakis IK, Papadomanolaki MG, Mavroeidi NG, Ganotakis ES. The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study. J Sci Food Agric. 2014;94(3):432‐437. Dostupné online zde.

14) Tau, G. and Rothman, P. (1999), Biologic functions of the IFN‐γ receptors. Allergy, 54: 1233-1251. Dostupné online zde.

15) Ismail MF, Ali DA, Fernando A, Abdraboh ME, Gaur RL, Ibrahim WM, Raj MHG, Ouhtit A. Chemoprevention of rat liver toxicity and carcinogenesis by Spirulina. Int J Biol Sci 2009; 5(4):377-387. Dostupné online zde.

16) Torres-Duran, P.V., Ferreira-Hermosillo, A. & Juarez-Oropeza, M.A. Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of mexican population: a preliminary report. Lipids Health Dis 6, 33 (2007). Dostupné online zde.

17) Sayin I, Cingi C, Oghan F, Baykal B, Ulusoy S. Complementary therapies in allergic rhinitis. ISRN Allergy. 2013;2013:938751. Published 2013 Nov 13. Dostupné online zde.

18) Selmi, C., Leung, P., Fischer, L. et al. The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cell Mol Immunol 8, 248–254 (2011). Dostupné online zde.

19) Kalafati M, Jamurtas AZ, Nikolaidis MG, et al. Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans. Med Sci Sports Exerc. 2010;42(1):142‐151. Dostupné online zde.

20) Lu HK, Hsieh CC, Hsu JJ, Yang YK, Chou HN. Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress. Eur J Appl Physiol. 2006;98(2):220‐226. Dostupné online zde.

21) Parikh P, Mani U, Iyer U. Role of Spirulina in the Control of Glycemia and Lipidemia in Type 2 Diabetes Mellitus. J Med Food. 2001;4(4):193‐199. Dostupné online zde.

22) Cheri Bantilan MS, RD, CD. What’s the Difference Between Chlorella and Spirulina? Healthline Media: August 1, 2019. Dostupné online zde.

23) SaVanna Shoemaker, MS, RDN, LD. What Are the Side Effects and Dangers of Spirulina? Healthline Media: June 14, 2019. Dostupné online zde.

Související příspěvky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNEK

Vyhledávání