Kolagen jako skrytá výstraha pro vegany a vegetariány

V posledních letech posiluje trend morálního aspektu ve stravovacích návycích a mnoho konzumentů v této souvislosti vyřazuje ze svého jídelníčku masité produkty a jiné výrobky živočišného původu. Ať jsou však tyto snahy jakkoli cílevědomé, stále se najdou překážky, které musí vegani a vegetariáni překonávat. Jednou z těchto překážek je nepochybně i kolagen v různých formách přítomný v širokém sortimentu potravinářských výrobků, a to častokrát bez důsledného označení na etiketách nebo obalech těchto produktů. Význam kolagenu pro lidské zdraví je nezpochybnitelný, ale jaké jsou možnosti jeho příjmu s důrazem na etický rozměr stravování? Odpověď na tuto otázku naleznete v tomto článku.

KOLAGEN A JEHO ZDROJE1), 2), 3)

Kolagen je nejzastoupenejší protein v lidském těle. Nachází se v různých pojivových tkáních a zároveň plní roli stavebního prvku kostí, kůže, svalů, šlach a vazů. Najdeme jej také v krevních cévách, rohovce, zubech, nehtech a vlasech. Mezi faktory ovlivňující tvorbu kvalitního kolagenu řadíme přibývající věk, zvýšený příjem cukru a rafinovaných sacharidů, kouření a nadměrné slunění (ultrafialové záření snižuje produkci kolagenu). Kolagen je prospěšný jak při budování svalů, v boji proti artritidě, tak při zachování pružné pokožky s minimálním počtem vrásek.

Existuje nejméně 16 druhů kolagenu, ale asi 80 až 90 % kolagenu nacházejícího se v těle sestává ze tří hlavních typů:

Typ I: Tvoří 90% kolagenu lidského těla a je vyroben z hustě zabalených vláken. Poskytuje strukturu pokožce, kostem, šlachám, vláknitým chrupavkám, pojivovým tkáním a zubům.

Typ II: Tento typ je produkován ve volněji zabalených vláknech a nachází se v elastické chrupavce, která je zodpovědná za správnou činnost kloubů.

Typ III:  Tento typ podporuje strukturu svalů, orgánů a tepen.

Dalšími dvěma běžnými typy jsou typ IV obsažený ve vrstvách pokožky a typ V nacházející se na buněčných površích a ve vlasech.

Pokud jde o zdroj kolagenu, tak právě toto téma patří rozhodně mezi nejkontroverznější v pojetí veganů a vegetariánů. Kolagen se získává totiž z kostí, usní, kůží a šlach zvířat, především však z krav, prasat a ryb.

  • Pro výrobu 12 g čistého kolagenu je třeba zpracovat až 1 kg surového živočišného materiálu.4)

EXISTUJE VEGÁNSKÝ KOLAGEN?

Odpověď na tuto otázku je jednoznačná. Kolagen lze doplňovat výlučně z živočišných zdrojů. To znamená, že vůči kolagenu neexistuje žádný ekvivalent v rostlinné říši. Vědci však pracují s myšlenkou využití geneticky upravených mikroorganismů schopných participovat při výrobě kolagenu přirozeně se vyskytujícího v lidském těle. K tomuto cíli může významným způsobem dopomoci bakterie P. pastoris, která při využití metod genetického inženýrství podněcuje syntézu kolagenu prostřednictvím lidských genů kódujících tento protein a pepsinu (trávicí enzym), který pomáhá sestavit stavební bloky molekuly kolagenu s přesnou strukturou lidského kola. Tento proces povede k nahrazení kolagenu a želatiny pocházejících ze zvířat, a to výsledným produktem se zvýšenou bezpečností a kvalitou.5), 6) Dokud bude tato alternativa dostupná konečným spotřebitelům, je třeba ujít ještě dlouhou cestu od dalších výzkumů, přes standardizaci výrobních procesů až po odstranění právních bariér.

NEDOSTATKY PŘI OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN JAKO PŘEKÁŽKA ETICKÉHO STRAVOVÁNÍ

Pokud mluvíme o vegetariánských a nevegetariánských produktech, tak v mnoha případech nevyplývá jednoznačně jejich povaha z etikety nebo obalu. Z tohoto důvodu je nutno věnovat zvýšenou pozornost právě složení produktu. To platí iv případě kolagenu jako jedné z možných složek potravinářského produktu. Na tomto místě je třeba si objasnit rozdíly v klíčových pojmech kolagen a želatina. Oba pojmy pojmenovávají složky živočišného původu a takto je definuje i evropská legislativa (nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/20047)).

Kolagen najdeme na obalech produktů označený také jako „hydrolizovaný kolagen“ nebo „kolagenový peptid“, což je vlastně totožné pojmenování, které výrobci zvyknou obohatit io adjektivum „hovězí“.

Želatinu lze laicky nazvat také jako podřazenou formu kolagenu, tzn. j. přírodní, rozpustnou, želatinující nebo neželatinující bílkovinu získanou částečnou hydrolýzou kolagenu. Hydrolýza zkrátí aminokyselinové řetězce, v důsledku čehož je želatina snáze stravitelná než čistý kolagen. Významným rozdílem mezi čistým kolagenem a želatinou je bod rozpustnosti, kterého v případě želatiny lze dosáhnout pouze v horké vodě.8) Želatina je dnes neodmyslitelnou součástí potravin jako gumové bonbóny, jogurty, zmrzliny, zákusky, ale také součástí tobolek léků a výživových doplňků.

Jelikož neexistuje nic takového jako rostlinný kolagen nebo rostlinná želatina, měli by vegani a vegetariáni při koupi potravin zvýšit pozornost a vyřadit potraviny s obsahem kolagenu a želatiny z nákupního košíku. Seriózní produkty garantující neživočišné složení obsahují uznávaný evropský štítek V-Label od Evropské vegetariánské unie.

Želatina je základní složkou gumových bonbonů (obrázek č. 1)

DOSTUPNÉ ŘEŠENÍ

Přestože vegani a vegetariáni mají ztížený přístup k doplnění kolagenu z externích zdrojů v případě jeho nedostatku, to však neznamená, že neexistují alternativní řešení. Kolagen jako nejpočetnější protein si dokáže lidské tělo produkovat vhodnou úpravou přijaté stravy. Klíčovým krokem je zajistit dostatečný příjem aminokyselin jako glycin, prolin a lysin9), dále vitamín C, zinek, měď a fytonutrienty (zejména karotenoidy, které jsou prekurzory vitamínu A jako stimulantu produkce kolagenu). Tyto složky jsou důležité pro zajištění správné syntézy kolagenu.

Přehled zdrojů nutričních složek potřebných k tvorbě kolagenu:

Glycin: sója, sezamovéslunečnicové a dýňová semínka, spirulina, řeřicha, fazole a špenát
Prolín: sója, arašídy, chřest, fazole, pohanka, zelí, pažitka, řeřicha
Lysin: sója, dýňová semínka, quinoa, fazole, tempeh, pistácie
Vitamin C: citrusy, brokolice, růžičková kapusta, mango, paprika
Zinek: dýňová semínka, kešu ořechy, pekanové ořechy, oves, fazole, luštěniny
Měď: slunečnicová semínka, čočka, mandle, meruňka, tmavá čokoláda, houby
Karotenoidy: meruňky, brokolice, mrkev, kapusta, dýňová semínka, sladké brambory

Na trhu jsou dostupné také výživové doplňky neživočišného původu, jejichž obsahem je vyvážený poměr výše uvedených nutričních složek nezbytných pro produkci kolagenu.

Obrázek č. 1: Food photo created by Racool_studio - www.freepik.com

1) Kerri-Ann Jennings. Collagen — What Is It and What Is It Good For? Healthline Media: May 5, 2020. Dostupné online zde.

2) Lodish H, Berk A, Zipursky SL, et al. Molecular Cell Biology. 4th edition. New York: W. H. Freeman; 2000. Section 22.3, Collagen: The Fibrous Proteins of the Matrix. Dostupné online zde.

3) Collagen. Wikipedia.org (anglická verzia). Dostupné online zde.

4) Silvipriya KS, Krishna Kumar K, Bhat AR, Dinesh Kumar B, Anish John, Panayappan lakshmanan. Collagen: Animal Sources and Biomedical Application. J App Pharm Sci, 2015; 5 (03): 123- 127. Dostupné online zde.

5) Ana Reisdorf, MS, RD. Here’s What You Need to Know About Vegan Collagen. Healthline Media: March 8, 2019. Dostupné online zde.

6) Báez, J., Olsen, D. & Polarek, J.W. Recombinant microbial systems for the production of human collagen and gelatin. Appl Microbiol Biotechnol 69, 245–252 (2005). Dostupné online zde.

7) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES)č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu.

8) Ariane Lang, BSc, MBA. Should You Choose Collagen or Gelatin? Healthline Media: September 25, 2020. Dostupné online zde.

9) de Paz-Lugo P, Lupiáñez JA, Meléndez-Hevia E. High glycine concentration increases collagen synthesis by articular chondrocytes in vitro: acute glycine deficiency could be an important cause of osteoarthritis. Amino Acids. 2018 Oct;50(10):1357-1365. doi: 10.1007/s00726-018-2611-x. Epub 2018 Jul 13. PMID: 30006659; PMCID: PMC6153947. Dostupné online zde.

Štítky: kolagen |
Kategorie: Výživa

Související příspěvky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNEK

Vyhledávání