Posilovací gumy

Jsou vysoce účinné, praktické, jednoduché, snadno skladovatelné, bezpečné při používání a rozhodně nesmí chybět v domácí posilovně každého sportovce. Řeč je o posilovacích gumách (resistance bands). Tyto pomůcky na cvičení dokáží zintenzivnit úroveň zátěže při cvičení vlastní váhou těla a ve srovnání s činkami pomáhají při provedení jednoho cviku zabrat širšímu rozsahu svalových partií. Na trhu je k dispozici několik variant, které uspokojí potřeby uživatele na každé úrovni jeho tréninkových nebo terapeutických cílů.

  • Hlavní výhody ● zintenzivňují trénink vlastní váhou těla ● ve srovnání s činkami jsou snadněji skladovatelné ● pomáhají komplexněji procvičit širší rozsah svalových partií ● dostupnost gum ve více zátěžových úrovních umožňuje zvyšovat intenzitu posilování ● jejich používání je bezpečné a eliminuje riziko vzniku úrazu ● některé druhy, především v podobě neuzavřených stuh, jsou určeny k terapeutickým cvičením a pomáhají navrátit svalům po úrazu jejich ztracenou sílu.

JAK TO FUNGUJE?

Podstatou posilovacích gum je zajistit při cvičení vnější odpor působící proti svalové kontrakci, v důsledku čehož dochází k budování svalové síly a anaerobní vytrvalosti. Posilovací gumy jsou proto vynikající alternativou ke klasickým nástrojům odporového tréninku, jakými jsou například činky nebo běžné stroje se závažím ve fitness centrech. Tak jak je možné zvyšovat intenzitu odporu použitím těžší činky, rovněž lze použít posilovací gumy s vyšší hustotou, čímž se docílí docela podobný efekt potřebný při budování svalů.

JAKÝ DRUH POSILOVACÍ GUMY SI VYBRAT?

Na trhu se sportovními potřebami existuje opravdu slušný výběr posilovacích gum v různých variantách. Nejčastějším rozlišovacím znakem je zakončení gum, které definuje gumy stuhové (se dvěma konci), kruhové (uzavřené bez konců) a rozšířené o rukojeť nebo jiné funkční příslušenství.

Stuhové gumy jsou zpravidla určeny pro fyzioterapeutické účely nebo základní rozcvičení svalů (strečink) před aerobním nebo silovým tréninkem. Kruhové pryže jsou dostupné ve více velikostních variantách zohledňujících rozmanitost cviků a jejich náročnost.

Kruhové gumy menších rozměrů jsou vhodné především pro procvičování svalů nohou.

Delší kruhové gumy jsou využitelné při procvičování většiny svalů a jsou vyráběny v různých tloušťkách, šířkách a délkách.

Obecně platí, že čím jsou gumy silnější a širší, tím větší odpor působí na svaly při jejich používání. Náročnost cvičení se tedy odvíjí od odporu měřitelném ve váhové hmotnosti (kilogramy), která odpovídá hmotnosti závaží. Tedy při použití gumy s odporem 25 až 65 kg lze dosáhnout stejného zátěžového efektu na svaly jako při použití činek se srovnatelnou hmotností. Navíc, je-li guma více napnutější, tím je dosaženo vyššího odporu (například přišlápnutím gumy s cílem zkrátit její délku při napínání).

Výběr a používání posilovací gumy je o to pohodlnější, že levely odporu jsou barevně odlišeny. Nižší odpory jsou dostupné v teplých barvách (žlutá, oranžová, růžová), střední odpory zpravidla v červené a světle zelené barvě, a vyšší odpory ve studených barvách (modrá a černá).

Jelikož pro každou svalovou partii je ideální jiný level odporu, doporučuje se nepoužívat posilovací gumu jen s jednou úrovní zátěže. Pro malé svalové skupiny jako triceps, biceps a zadní delty je vhodnější menší odpor, a pro svaly horní části těla jako svaly zad a prsní svaly může být užitečnější vyšší odpor. V každém případě vhodnost výběru posilovací gumy záleží také na pokročilosti uživatele a jeho fitness cílech.

Vyberte si tu správnou posilovací gumu v internetovém obchodě PrimeFit.cz (přejít do e-shopu).

JAK CVIČIT?

V přiloženém videu je několik základních cviků jako inspirace při používání posilovacích gum.

Obrázek v textu:: Benzoix - Freepik.com

Video v textu: Michael Vazquez - YouTube.com

Štítky: posilovací gumy |
Kategorie: Sport

Související produkty

Související příspěvky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNEK

Vyhledávání